Jump to content

Egy kisvállalkozás pénzügyei: mire figyeljünk?

2012. 05. 24. 00:00

Legutóbbi bejegyzésünk a kisvállalkozások alapítását járta körbe, illetve az alapítás elengedhetetlen feltételeit foglalta össze. Egy vállalkozás megfelelő működéséhez ugyanakkor nemcsak a központi tevékenységeket kell hatékonyan koordinálni, hanem – ahogyan az említett poszt is utalt rá – az ahhoz kapcsolódó költségeket, pénzügyi tényezőket is. Az alábbiakban ehhez mutatunk be néhány fontos szempontot.

Költségkoordináció – Fontos, hogy minden időpillanatban naprakész költségvetéssel rendelkezzünk, hiszen ez a legjobb módja a felmerülő – indokolt és indokolatlan – költések számontartásának. A jó költségvetés megfelelő keretet nyújt ahhoz, hogy a vállalkozás pénzügyi helyzetét egységesen, egészként szemlélhessük.

Üzleti teljesítmény – Az üzleti teljesítmény csak a bevételek és a kiadások pontos ismeretében válik értelmezhetővé – vállalkozásunk sikerességéhez ezért elengedhetetlen rendszeresen ellenőrizni az anyagi eszközök és források változásait.

Kössünk biztosítást! – Egy induló vállalkozás szinte minden esetben számos kockázattal néz szembe, amit az előre megjósolhatatlan, vis maior jellegű események súlyosbíthatnak. Az üzleti és természeti károk kockázataira ugyan egyáltalán nem olcsó biztosítást kötni, ugyanakkor anélkül a legkisebb probléma is képes akár egész vállalkozásunkat veszélybe sodorni. A vállalkozás biztosításait a tulajdonos életbiztosítása is kiegészítheti, hiszen az növeli a vállalkozó személyes biztonságát.

Likviditás – Nem is feltétlenül kell üzleti vészhelyzetnek bekövetkeznie ahhoz, hogy a cégnek egyszerre nagyobb mennyiségű hozzáférhető pénzállományra legyen szüksége. Az ilyen esetekre érdemes már az első időkben egy meghatározott összeget elkülöníteni.

Pénzáramlás – Amennyiben a vállalat bármilyen likviditási problémát észlel, nagyon fontos, hogy azt a lehető legrövidebb idő alatt kezelje – ismét arról van szó, hogy a rövidtávú kisebb gondok a később hatalmas, kezelhetetlen ügyekké válhatnak.

Nézzük az egészet! – A vállalkozói életforma megköveteli, hogy a mindennapok gondjain és feladatain túl is lássuk a vállalat legfontosabb problémáit és lehetőségeit. Lépjünk hátrébb, és vizsgáljuk meg a lehetséges jövőbeli kilátásokat, illetve elemezzük az ahhoz vezető utat!

Vizsgáljuk felül hiteleinket! – Amennyiben a vállalkozás az induláshoz vagy a működéshez hitelt vett fel, akkor érdemes időről-időre tájékozódni a piacon esetlegesen elérhető kedvezőbb kamatokról vagy hitelkondíciókról. Előfordulhat, hogy a felvett kölcsönt egy kedvezőbb alternatívával tudjuk kiváltani.

Konzultáljunk bankunkkal! – Ugyancsak fontos, hogy időről-időre egyeztessünk azzal a pénzintézettel, amelyiknél számlánkat vezetjük, illetve amelyiktől hiteleinket felvettük. Ezzel hasznos információk birtokába kerülhetünk vállalkozásunk pénzügyi és fejlesztési lehetőségei terén is.