Jump to content

Gyűrű, csokor, bankszámla

2012. 05. 31. 00:00

A frissen házasodott párok számos speciális pénzügyi dilemmával találják magukat szemben már a közös háztartás megalapításának kezdetén. Nem egyszerű feladat a személyes pénzügyeket egységesíteni, összehangolni - főleg, ha ezután meg kell alapozni a családi pénzügyek jövőjét is. A Narancs Juice májusban ehhez gyűjtött össze néhány szempontot.

Gondolkodjanak párként – az anyagiak terén is!

A közös pénzügyi döntések meghozatalához nemcsak egyénileg, hanem párként is át kell látniuk forrásaikat, hiszen a háztartás közös célokat és szükségleteket ró önökre. Az együtt gondolkodás nemcsak a pénzügyi tisztánlátás miatt fontos – a pénzügyi termékek és szolgáltatások esetleges összevonásával, kombinálásával jelentős összegeket lehet spórolni.

Együtt vagy külön – tisztázzák a pénzügyek kezelését!

Rögtön az elején érdemes tisztázni azt, hogyan fogják menedzselni a családi költségvetést. Ehhez sokszor praktikus lehet közösen kezelni valamennyi jövedelmet, ám ez életvezetési stílus kérdése is. Az együtt és a külön kezelt bevételek mellet vannak érvek és ellenérvek is. A lényeg: számos vitát és félreértést előznek meg azzal, ha a gazdálkodás módját időben világossá teszik.

Frissítsék adataikat és szerződéseiket!

Ne feledkezzenek meg arról, hogy a házasság után – különösen névváltoztatás után – sokszor szükség van a személyes adatok, a hivatalos iratok, néha pedig a különféle biztosítási és egyéb szerződések módosítására is. Amennyiben szükséges, végrendeletének módosításáról se feledkezzen meg!

Beszélgessenek a pénzről is!

A pénzügyek kezelése mindkettejük számára jelentős problémákat okozhat – ezek viszont sokkal egyszerűbbé válnak, ha legalább havonta egyszer megbeszélik őket. A közös, átfogó kép kialakítása nem csupán a nagy döntésekhez szükséges, hanem a mindennapi problémák leküzdését is megkönnyíti.

Kérjenek segítséget!

Egy jó pénzügyi tanácsadó nemcsak a már meglévő célokat, lehetőségeket és gondokat figyelembe véve tud segítséget nyújtani, hanem akár az új házasok közös pénzügyi jellegű céljainak kialakításában is közreműködhet. Egy életen át tartó pénzügyi egyensúly kulcsa lehet az, ha rögtön az elején tisztázott viszonyokkal és közös célokkal alapítanak családot.