Jump to content

7 tény, amit készpénznek vehet

2012. 06. 11. 00:00

Tudta, hogy Bhutánban alig 40 éve használják a pénz intézményét? Esetleg azt, hogy az ausztrálok nem voltak hajlandóak fonttal üzletelni? A Narancs Juice júniusi blogposztjában ilyen és ehhez hasonló érdekességeket gyűjtöttünk össze a pénz világából. Jó szórakozást!

A legnagyobb címlet

A világ legnagyobb címletű bankjegye mindeddig a 1,000,000,000,000,000,000,000, (egymilliárdszor billiárd), amelyet Egymilliárd B-Pengő néven bocsátottak ki Magyarországon 1946-ban. A második világháborút követő hiperinflációs időszaknak 1946. augusztus 1-jén a forint bevezetése vetett véget.

Az első automata

A világ első ATM-jét 1967-ben kezdte el üzemeltetni a Barclays Bank Londonban. A pénzkiadó automata ötlete egyébként a feltaláló (John Shepherd-Barron) saját elmondása alapján a fürdőkádban feküdve született meg. További érdekesség, hogy az úttörő ATM akkoriban semmiféle tranzakciós díjat nem számított fel.

A király új dollárja

Az ausztrál dollár 1966-os bevezetése előtt a Brit Nemzetközösséghez tartozó kontinensállam az ausztrál fontot használta hivatalos valutaként. A dollárra való áttérés kezdetén a valuta neve még királyi ausztrál dollár volt, ám a megnevezés nem lett népszerű az ausztrál állampolgárok körében – emiatt egyszerűen dollárra változtatták azt.

Meddig lehet pénz nélkül?

Ázsiában talán sokáig, ugyanis Bhutánban például egészen 1974-ig semmiféle valutát nem használtak – úgynevezet barterrendszer tette lehetővé a termékek és szolgáltatások cseréjét. 1974 óta a délkelet-ázsiai országban is a megszokott mederben folyik a gazdasági javak kereskedelme: az ország valutája a bhutáni ngultrum. Persze azért a helyiek is sokszor az amerikai dollárt használják.

Honnan ered a dollár szimbóluma?

Széles körben terjedő állítás, hogy az amerikai dollár szimbóluma ($) az ország U és S kezdőbetűinek egymásra illesztését jelképezi – ez azonban egyáltalán nem igaz. A dollár-szimbólum valójában a spanyol peso akkori írott jelének átvétele – az Amerikai Egyesült Államok ugyanis 1782-ben úgy döntött, hogy valutájának alapegysége a spanyol dollár vagy peso lesz. A szimbólum maga egyébként a feltételezések szerint az ősi főníciai kultúrában az erőt és a szuverenitást jelképezte.

Mivel kereskedtek az indiánok?

Az Észak-Amerikai indinán kultúrák képviselői általában kagylókat, illetve azok húrjait használták fizetőeszközkénz. Ennek neve wampum volt – 1637-ben a wampumot a Massechusetts-öböl kolóniája is törvényes fizetőeszközként fogadta el.

Meddig használható egy bankjegy?

Egy átlagos egydolláros bankjegy összesen 18 hónapig van forgalomban – egy ötdolláros már két évig, a tízes pedig három évig bírja. A csere oka legtöbbször az elhasználódás. A leselejtezett bankjegyeket az USA-ban évente 541 millió dollárnyi új nyomtatásával pótolják.