Jump to content

Tudatos pénzügyek nyáron is

2012. 06. 29. 00:00

Itt a nyár – a legtöbben ilyenkor veszik ki szabadságuk tetemes részét, a gyerekek nyári szüneten vannak, és következik a nyaralások szezonja is. Az élet ilyenkor egy csapásra drágábbnak tűnik, és bizony a legtöbb esetben valóban többet is költünk. Hogyan lehet mégis fenntartani évközben kialakított megtakarítási gyakorlatunkat


Tudatosság

Először is – szinte minden tanács ezzel kezdődik - mindenképp tisztában kell lennünk saját pénzügyi céljainkkal és helyzetünkkel. Tudnunk kell, hogy megtakarításaink közül melyek azok, amelyek hosszabb távra szólnak és melyek azok, amelyeket éppen a nyári élvezetekre kívántunk félretenni. A különböző méretű és időtartamú célok között sokszor dönteni kell. Mindemellett pedig néha áldozatokat kell hozni: a megálmodott nyaralás ütötte költségvetési lyukat néha máshol kell befoltozni.

Automatizmusok

Az évközben kialakított megtakarítási gyakorlatok egy része nem igényel folyamatos személyes felügyeletet. Bizonyos megtakarítások levonását automatikusan is beállíthatjuk folyószámlánkról – ezzel az egyik oldalról persze saját jövőbeli döntési szabadságunkat korlátozzuk, másrészről viszont garantáljuk legfontosabb megtakarításaink zavartalan gyarapodását. Ennek haszna nagyobb pénzügyi kavalkáddal járó nyári hónapokban kiemelten fontos lehet, ráadásul időt is megtakaríthatunk.

Hol takarékoskodjunk?

A nyáron számos pénzintézet megtakarítási akciókkal áll elő, ezért érdemes végignézni a piacot a kedvező feltételek és kamatszintek megtalálálása érdekében. Ilyenkor nemcsak az új megtakarítások lekötéséről van szó, érdemes elgondozni jelenlegi számlastruktúránk előnyösségén is.

Ne essünk túlzásba!

Amennyiben hónapok óta fegyelmezetten tesszük félre pénzünket, a nyár ne legyen feltétlenül a legszigorúbb megtakarítások ideje. Néha érdemes megállni és megjutalmazni magunkat. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ész nélkül kellene hosszú távú megtakarításainkat bali álomnyaralásra vagy luxusórákra költenünk, ám ha pénzügyeink alapvetően rendben vannak, kissé elengedhetjük magunkat.

Tájékozódjunk aktívan!

Nyáron se feledkezzünk meg kedvenc pénzügyi lapjaink, pénzügyi informcáióink, valamint a jogszabályi és banki feltételek aktuális ismeretéről. A gyorsan változó környezet megköveteli azt, hogy akár a legrövidebb idő alatt is meg tudjuk változtatni, pénzügyi portfoliónkat és megtakarítási koncpeciónkat – persze csak ha szükség van rá.