Jump to content

A jómód kulcsa a rendszer

2012. 07. 24. 00:00

A gazdaggá váló emberek néha egyetlen momentumnak köszönhetik sikerességüket – ilyen például, ha valaki megnyeri a lottót vagy hírtelen jelentős örökségre tesz szert. A emberek többsége azonban csak sok munkával és felelős döntésekkel képes gyarapodni.  Júliusban azok számára gyűjtöttünk össze néhány tanácsot, akik a közeljövőben nem számítanak jövedelmük gyarapodására. A jólét és az anyagi stabilitás ilyen körülmények között sem előre meghatározott, némi körültekintéssel nagyot javíthatunk életminőségünkön.

Vessük össze a bevételeket és a kiadásokat!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni annak fontosságát, hogy pénzügyeink tiszták és átláthatóak legyenek. Mindig pontosan ismernünk kell a családi vagy egyéni pénzáramlás korlátait, illetve nem szabad túlköltekeznünk magunkat. A gondola talán közhelyes, ám valóban ez a harmonikus pénzügyek alapja.

Költekezzünk bölcsen és körültekintően!

A hosszú távú jólét egyik legfontosabb alapköve is egészen egyszerű dolog: képesnek kell lennünk ésszerűen felhasználnunk vagyonunkat és jövedelmünket. Ez praktikusan azt jelenti, hogy tisztában vagyunk vágyainkkal és szükségleteinkkel, ezeket pedig rangsorolni is tudjuk. Ha a befolyó jövedelmet fel tudjuk osztani a különböző kötelező kiadások fedezésére – rezsi, élelmiszer, alapvető szükségleti cikkek -, akkor a fennmaradó összeget nagyobb biztonsággal használhatjuk fel különböző célokra. Ha lehetőségünk van rá, érdemes eme részt is precízen felosztani – például külön szórakozási és takarékossági kasszát kialakítani.

Akkor vegyük meg, ha valóban szükségünk van rá!

Rengeteg ember csak azért vesz meg bizonyos dolgokat, hogy megmutathassa másoknak: ez neki is megadatott. Habár néha jó rendelkezni bizonyos státuszszimbólumokkal, hosszú távon nem feltétlenül előnyös ilyenekbe ölni erőforrásainkat. Akkor vegyünk meg valamit, ha arra valóban szükségünk van, illetve ha azzal valóban örömet szerzünk magunknak vagy szeretteinknek. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ne vágyhatnánk drágább fogyasztási cikkekre – a döntést viszont minden esetben tudatosan kell meghoznunk.

Fektessük be okosan!

Ha végül nem költöttük el teljes jövedelmünket, akkor lehetőségünk nyílik a takarékoskodásra, illetve pénzünk különböző eszközökbe történő befektetésére. A megfelelő befektetési forma kiválasztása nem egyszerű feladat, hiszen lehetőségünk van például részvény- és kötvényvásárlásra, különböző életbiztosítások és magánnyugdíjpénztári tagságok megvásárlására, de akár - aktívan vagy passzívan – egy vállalkozás megalapításában is közreműködhetünk. A lehetőségek száma óriási, ezért kérdéses helyzetekben érdemes lehet pénzügyi tanácsadó segítségét is igénybe venni.

Szabaduljunk meg felesleges értéktárgyainktól!

Az ingatlanok és autók esetében szinte magától értetődő, hogy a már nem használt vagyontárgyakat a használtpiacon értékesítjük tovább. Érdemes azonban ezt a gyakorlatot kisebb értékű tárgyaink esetében is folytatni – a különböző apróhirdetési és aukciós portálokon könnyűszerrel túladhatunk azon tárgyainkon, amelyek számunkra értéket ugyan már nem képviselnek, ám a piacon van rá megfelelő kereslet.