Jump to content

Hogyan győzhetjük le az adósságot?

2012. 08. 06. 00:00

Manapság egyre több ember küszködik kisebb-nagyobb adósságokkal, amelyek hosszú távon határozzák meg a pénzügyi körülményeket. Hiteleket felvenni és eladósodni meglehetősen egyszerű dolog, míg az adósságcsapda legyőzése annál több erőfeszítést és elhivatottságot igényel. Az alábbiakban egy agresszív stratégiát mutatunk be, amelynek segítségével gyorsan eshetünk túl a nehezén, és stabilizálhatjuk anyagi helyzetünket.


Nézzünk szembe az adóssággal!

A pénzügyi körülmények pontos és precíz felvázolása, a különféle hitelek, bankszámlák és vagyontárgyak számbavétele elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy tudjuk: mi problémánk lényege és milyen lépéseket kell megtennünk annak legyőzése érdekében. Amennyiben több forrásból is hitelhez jutottunk a korábbiakban, akkor a különböző szerződéseket és tartozásokat különösen fontos rendszerezetten áttekinteni.

Váltsunk készpénzre!

Számos banki szolgáltatás alapesetben éppen pénzügyi lehetőségeink kibővítésére, rugalmassá tételére nyújt megoldásokat – ezek viszont nehéz helyzetben sokszor éppen hátráltatják az kölcsönökből való kilábalást. Egészen nyilvánvaló, hogy hiteltörlesztési időszakban nem érdemes például hitelkártyánkkal újabb adósságokba vernünk magunkat. Ahogyan azt számos korábbi blogposztunk is kiemelte, érdemes a feltétlenül szükséges kiadásokat felcímkéznünk, az ehhez szükséges pénzt pedig már a hónap elején leemelnünk bankszámlánkról.

Készítsünk statisztikákat!

Az adósságtörlesztési folyamat jóval könnyebbé válhat, ha mondjuk egy táblázatban folyamatosan naprakész információink van különféle hiteleink állásáról. Ehhez célszerű a számunkra legmegfelelőbb technológiát kiválasztani – ez lehet egy egyszerű számítógépes tábla, egy jegyzetfüzet, vagy egy drágább informatikai program is. A lényeg az információ, illetve az, hogy a sikeres törlesztések növelhetik elkötelezettségünket.

Keressük fel a hitelezőket!

Ha megtörtént az adósságok rendszerezése és pontosan tudjuk, hogy mivel állunk szemben, akkor hasznos lehet a hitelezőkkel való kommunikáció is. Ennek kétféle szerepe lehet: egyrészről bemutathatjuk pénzügyi helyzetünket és törlesztésben való elkötelezettségünket, másrészről pedig megpróbálhatunk méltányosságot, rugalmasabb feltételeket kieszközölni a hitelnyújtótól. A kommunikáció enélkül is pozitív hatással járhat, hiszen segít az adósság lelki bénító hatásainak kiküszöbölésében is.

Címkézzük fel az adósságokat is!

A jövedelem felcímkézése könnyedén összekapcsolható a kölcsönök felosztásával is, hiszen a törlesztési időszakban, éppen azok fogják felemészteni bevételeink tekintélyes részét. Ezen túlmenően elgondolkozhatunk olyan vészmegoldásokon is, mint valamilyen hétvégi vagy mellékállás keresése – az ebből befolyó bevételeket pedig közvetlenül bizonyos kölcsönök vagy adósságtípusok finanszírozására fordíthatóak.

Érdemes a kicsikkel kezdeni!

Ha többféle adósságot halmoztunk fel, akkor célszerű a legkisebb, gyorsabban és könnyebben törleszthető adósságokat visszafizetni, hiszen így koncentráltabbá válhat hitelállományunk, ráadásul hamarabb érhetünk el sikerélményt saját pénzügyi „szabadságharcunkban”. Természetesen ez nem tekinthető általános érvényű tanácsnak, hiszen minden eset egyedi, minden adósnak más az anyagi helyzete, emellett pedig más hitelezői elvárásokkal is kell szembenéznie.