Jump to content

Praktikus pénzügyek ősszel is

2012. 09. 25. 00:00

Lassan elmúlik az ősz első hónapja, ezért a Narancs Juice számba vette néhány egyszerű módszert, amelyeket érdemes ősszel alkalmazni ahhoz, hogy az esetlegesen lazább nyári hónapok után ismét tisztába kerüljünk pénzügyeinkkel,  javítsunk pénzügyi lehetőségeinken. A lentebb olvasható hetes lista megfontolása minden háztartás számára ajánlott.

Rendezzük adóügyeinket!
Jogosan merülhet fel az olvasóban, hogy az adóbevallások ideje valójában tavasszal van. Valóban, ám fontos, hogy folyamatosan rendben tartsuk adatainkat, számon tartsuk esetleges visszaigénylési jogainkat és kötelezettségeinket. Egy kis körültekintéssel jelentősen megkönnyebbíthetjük a tavaszi procedúrát.

Készüljünk a fűtési szezonra!
A fűtés ideje október-november környékén biztosan beindul, ezért érdemes mihamarabb áttekinteni fűtési rendszerünket, végrehajtani az esetleges felújítási és karbantartási feladatokat. A fűtési költségek ésszerű és olcsó csökkentéséről például itt, itt és itt olvashat.

Téiesítsük a motorokat!
Motorkerékpár, fűnyíró, motorcsónak? A fenti eszközöket valószínűleg télen kevésbé használjuk, ezért már ősszel érdemes gondoskodni szakszerű elhelyezésükről. Talán lehetőségünk van például nem használt motorkerékpárunk téli biztosítási költségeinek csökkentésére vagy felfüggesztésére. Ezzel párhuzamosan persze jó, ha gondoskodunk télen is használt autónk megfelelő műszaki állapotáról.

Gondoljunk a jövő évre!
A hosszú távú pénzügyi tudatosság egyik legjobb megnyilvánulási terepe, ha már az ősszel lekzdünk takarákoskodni jövő évi nyaralásunkra. Ehhez egyes pénzintézetek már kifejezetten e célra kifejlesztett pénzügyi termékeket is kínálnak.

Takarékoskodjunk!
A nyári időszak talán megterhelő volt a szabadság és az esetleges utazások miatt – könnyen lehet, hogy őszre teljesen kiürül pénztárcánk. Az őszt követő karácsonyi időszak ráadásul ugyancsak megterhelő ayagi szempontból, ezért őssze érdemes visszafognunk kiadásainkat. Válasszunk olyan kikapcsolódási formákat, amelyek tartalmasak, ugyanakko nem járnak nagy kötlségekkel!

Készítsünk karácsonyi költségvetést!
Az időben megtervezett karácsonyi költségvetés segítségével nem az utolsó pillanatban kell anyagi erőfeszítéseket tennünk a családi ünnepek lebonyolítására, ráadásul a teljes bevásárlási időszakban tudhatjuk: mekkora az az összeg, amelyet még biztonsággal elkölthetünk ajándékokra, élelmiszerre, vagy az ünnepi díszítésre és kiegészítőkre.

Legyen ajándéklistánk!
A költségvetés megtervezésével egyidőben érdemes elkészíteni ajándéklistánkat. Ha tudjuk, hogy melyik szerettünknek mit szeretnénk adni, akkor egyrészt átlátjuk a pénzügyi szituációt, valamint vásárláskor is lesz időnk kiválasztani a legkedvezőbb ajánlatokat. Ehhez nagy segítséget nyújthatnak a különböző árösszehasonlító portálok.