Jump to content

7 tény a tőzsde világából

2012. 10. 31. 00:00

A Narancs Juice ezúttal a világ tőzsdéinek történetéből gyűjtött ki hét olyan érdekességet, amely okkal mozgathatja meg fantáziánkat.

1. Az amerikai közgazdászok sokszor a Dow Jones Ipari Átlagindexet használják fel akkor, amikor általános véleményt kívánnak nyilvánítani az USA gazdaságáról. A mutató által összegzett vállalatok közül a General Electric az, amely már a tőzsdeindex bemutatkozásakor, 1896-ban is a piacon volt.

2. A világ legismertebb, legpatinásabb tőzsdéje talán a New York-i értéktőzsde –a legöregebbnek azonban mindenképpen Amsterdam értéktőzsdéje tekinthető, ahol már a XVII. század elején is zajlott a kereskedés.

3. A New York-i legkevésbé mozgalmas tőzsdei napját 1830-ban zárták le, amikor összesen 31 részvény cserélt gazdát. A XX. században ilyen alacsony forgalomra már nem kerülhetett sor: 1953 óta nem volt olyan nap, amikor egymillió részvénynél kevesebbel kereskedtek volna. Az intenzitás az utóbbi évtizedekben tovább fokozódott: 1997 óta minden egyes nap több mint egymilliárd részvényt adnak el. A másik végletet, tehát a legforgalmasabb tőzsdei napot mindeddig 2007 február 27-én regisztrálták – ekkor nyitástól zárásig összesen négymilliárd részvény cserélt gazdát.

4. A gazdaság soha nem áll le teljesen, így a tőzsdei kereskedés is folyamatos – állíthatjuk első ránézésre, ám a történelmi tapasztalatok nem ezt igazolják. A New York-i értéktőzsdén például legutóbb az 1914-es év második felében állították le – az első világháború kitörésekor a dollár aranyfedezetének problémái miatt kellett szüneteltetni a kereskedést.

5. A világ összes tőzsdéjének forgalma 2008 októberének elején – tehát közvetlenül a gazdasági világválság kitörése előtt – elérte a 36600 000 000 000 (36,6 billió) dollárt.

6. A világ tőzsdéi közül a legtöbb fekete időszakként tartja számon az 1929-es nagy gazdasági világválságot. A globális tőzsdei kereskedelem öt legnagyobb krachja közül hármat ebben a periódusban regisztráltak – a másik kettőre 1987-ben, illetve 1899-ben került sor. A válságból a New York-i index csak mintegy 25 év alatt tudott kilábalni.

7 New Yorkban a tőzsdére kerüléshez ún. „helyeket” kell szerezni – 2005-ig ezek pénzért voltak megvásárolhatóak. A legmagasabb összeg amit erre kifizettek, négymillió dollár volt – ironikus módon ez harminc nappal a licenszrendszerre való átállás előtt történt.ave!