Jump to content

Hasznos tippek tinédzsereknek

2013. 01. 31. 00:00

A középiskolás évek vége felé számos fiatal szembesül a pénzügyi problémákkal, mint egészen új típusú, addig soha nem tapasztalt gondokkal. A következőkben nekik próbálunk néhány olyan életvezetési tippet összegyűjteni, amely könnyebbé teheti a pénzügyi függetlenedés megkezdését.

Kezdj el takarékoskodni!

Egészen triviális, de talán éppen ezért kell ezzel kezdenünk. Nagyon fontos, hogy valamennyi pénzt elkezdj félrerakni, már akkor, amikor az először jutsz saját jövedelemforráshoz. Amennyiben szüleid támogatnak anyagilag, akkor ideális már a segítség egy részét is tartalékolni - későbbi célokra, nyugdíjra, váratlan eseményekre.

Tanulj meg főzni!

Nem viccelünk. A főzés képessége nem csak a társasági életet könnyíti meg, de lehetővé teszi azt, hogy kis időbefektetéssel a készen kapható ételeknél jóval olcsóbban jussunk tápláló fogásokhoz.

Ha vásárolsz, vásárolj racionálisan!

Mindenki szeretné megvenni élete első autóját vagy álmai laptopját, de mindig figyelj oda arra, hogy csak olyan termékeket vásárolj, amire valóban szükséged van. Azért teljesen felesleges drága dolgokra pazarolni pénzedet, hogy megszerezz olyan dolgokat, amik csak mások elvárásai miatt fontosak számodra. Vásárláskor légy kreatív és körültekintő!

Ismerkedj meg a táblázatokkal!

Könnyen lehet, hogy későbbi munkád során elengedhetetlen lesz megtanulnod a számítógépes táblázatkezelő rendszerek használatát. Az efféle tudás azonban nagyban megkönnyítheti időd és pénzügyi készleteid menedzselését is. Tehát: kis rendszerességgel több oldalról is megtakaríthatsz.

Tudd mit kezdesz magaddal a középiskola után!

Ha lehetőséged (és motivációd) van azonnal továbblépni az egyetemre vagy főiskolára, akkor ne habozz. Ha viszont nincsenek ilyen terveid, ésszerű számot vetned képességeiddel és munkát keresni a hozzád leginkább passzoló iparágban. Hasonlóan tehetsz, ha szívesen továbbtanulnál, de nincs pénzed: egy év alatt sikerülhet összespórolni a tanuláshoz kezdetekkorszükséges tőkét. Gondolkozz el új szakmák elsajátításán és akár egy saját vállalkozás elindításán is!

kép forrása