Jump to content

Pénzügyi tippek utazáshoz

2013. 03. 24. 00:00

A külföldi utazás általában nem olcsó mulatság. A legtöbbeknek keményen kell spórolnia ahhoz, hogy olykor megengedhesse magának a vakációt. Ha pedig nem vagyunk tudatosak, akkor a költségek akár az egekig emelkedhetnek. Utazáskor is kezelhetjük viszont tudatosan pénzünket, ebben segít az alábbi összeállítás.

Ésszerűen bánj a készpénnzel!

Nem árt, ha utazás előtt tájékozódunk a célország valutáiról, tudjuk, hogy hol és mennyiért érdemes pénzt váltani. Amennyiben európai országba utazunk, akkor a legtöbbször érdemes még itthon túl esni a valuta átváltásán. Arra mindenképpen figyeljünk, hogy a repülőterek és szállodák valutaváltói a legtöbbször igen kedvezőtlen árfolyamokon váltanak, sőt: olykor alapdíjat is felszámítanak a tranzakciókért. Ha mindenképp kint kell váltani, a legjobb ha azt egy helyi bankfiókban tesszük meg.

Jó, ha ismerjük a külföldi bankkártya-használat külföldi feltételeit. A vásárlásért a bankok a legtöbbször külföldön sem számítanak fel díjat, azonban a készpénzfelvétel akár igen drága is lehet. E költségek csökkentése érdekében nézzünk utána, hazai bankunk rendelkezik-e testvérfiókkal a célországban. Hasznos lehet, ha a bankkártyánk számát és a legfontosabb banki telefonszámokat e-mailben elküldjük magunknak utazás előtt. Ezzel rengeteg kellemetlenséget takaríthatunk meg, ha például elveszítjük pénztárcánkat.

Csúcsszezon - holtszezon

Ha megtehetjük, soha ne a csúcsszezonban utazzunk. Ha a legfrekventáltabb periódusok előtti vagy utáni néhány hetet választjuk időpontnak, akkor az utazáson és a szálláson is sokat spórolhatunk. További előny, hogy valószínűleg könnyebben találunk szabad helyeket is.

Legyünk rugalmasak!

Ha nem alkotunk sziklaszilárd elképzeléseket az indulás és az érkezés napjairól, akkor sokkal könnyebben fogunk kedvező ajánlatokat találni a légitársaságok és szállodák ajánlatai között. Hosszabb utakhoz, azt is érdemes megfontolni, hogy bevállaljunk néhány átszállást némi megtakarításért cserébe. Számos weboldal segíti e döntések meghozatalát: a repülőjáratok kiválasztásához például nagy segítség az Orbitz.com és a Travelocity.com.

Vegyünk igénybe a kedvezményeket!

Számos szálloda és szállodalánc ajánl nagy kedvezményeket akkor, ha a tartózkodás teljes árát előreutalással fizetjük ki. Amennyiben megvan az ehhez szükséges likviditás, használjuk ki e lehetőségeket! A jó szállodák megtalálásához nagy segítséget nyújthat például a Hotwire és a Hostelbookers.

Tervezzük meg a helyi közlekedést!

Ha a nyaralás alatt nem végig egy helyszínen tartózkodunk, akkor mindenképp gondoljunk jó előre a közlekedési lehetőségekre. A városi közlekedésben szinte mindig megéri a tömegközlekedést választani. A távolsági közlekedés helyi ajánlatai pedig általában olcsóbbak, mint a szervezett turistabuszok.

Alkudjunk!

A szuvenírek és más tárgyak nyaralás alatti megvásárlásánál soha ne szégyelljünk megpróbálni alkudni. Sok kultúrában ez teljesen természetesnek számít, enélkül pedig rendkívül kedvezőtlen árakkal szembesülhetünk.

Ne fizess a csoportos utazásért!

Az utazási irodák által meghirdetett csoportos körutak a legtöbbször rendkívül felülárazottak. Ha saját magad tartod fejben a dolgokat és mindent te szervezel, biztosan sokat spórolhatsz.

Forrás: Mint

Fotó: Free Digital Photos