Jump to content

Hajvágás a pénzügyekben?

2013. 06. 27. 00:00

Tudta, hogy az angolszász szakirodalom a költségvetési pénzügyek területén is használja a hajvágás fogalmát. Erre sokszor szükség van a finanszírozás rendbetétele érdekében, de nem feltétlenül kellemes folyamat.

A hajvágás (haircut) kifejezést akkor, használják, amikor egy nemzetgazdaság kénytelen újratervezni hiteleinek visszafizetését. Ekkor a pillanatnyi gondok miatt sokszor hosszabb távra tolják ki a hiteleket és az is előfordul, hogy a hitelezők elengednek valamennyit a felvett tőkéből.

Miért kellemetlen ez mégis?

Azért, mert ilyen radikális lépésekre általában nehéz helyzetben lévő országok kényszerülnek - az átstrukturáláshoz pedig a hitelezők bizony sokszor szigorú feltételeket szabnak. Ilyen lehet például kemény költségvetési politikák, megszorítások alkalmazása vagy intézményi hitelezők esetében specifikus szakpolitikák alkalmazása is.

Az országoknak is érdemes tehát csínján bánni adósságukkal, nehogy baj legyen és alkalmazni kelljen a kétféle pénzügyi hajvágás valamelyikét.

Melyik ez a két fajta?

Az első típusú intézkedés azt jelenti, hogy az adós a hitelezővel egyösszegű tehercsökkentésben, bizonyos összegek elengedésében állapodik meg annak érdekében, hogy a hitelfelvevő (cég, ország, vagy magánszemély) fenntartható adósságpályára kerülhessen.

A másik egy újabb, 1989 óta létező megoldás, amelynek keretében tulajdonképpen a kibocsátó kezelési költséget számít fel az értékpapírokra - ezzel módosítva a vételi és eladási részvény- vagy kötvényárfolyamokon.

Mik a frizurák?

Egy kutatás szerint 1970 és 2010 között összesen mintegy 180-szor került sor pénzügyi hajvágásra 68 országban - a mértékek viszont nagyon nagyszórást mutattak. Az átlagos érték gyakorisága viszont az utóbbi évtizedekben megnőtt.

Biztonságos kötvényt vásárolni?

Baljós esetek persze előfordulnak, de azt mondhatjuk, hogy a kellő körültekintéssel megvásárolt államkötvények így is a biztonságosabbak közé tartoznak. Persze ez nem garancia, ezzel is lehet veszíteni.

Forrás: Ezonomics

Fotó: Free Digital Photos