Jump to content

Öt szokás a hatékonyabb takarékosságért

2013. 06. 27. 00:00

Az angol nyelvben használt nudge szó, amely körülbelül lökést jelent egyre népszerűbb a közgazdaságtanban. Ez nem véletlen: olyan apró cselekedetekről van szó, amelyek valamilyen irányba terelik viselkedésünket. A továbbiakban bemutatunk néhány olyan technikát, amelyek tulajdonképpen a jobb takarékosság irányába mutató lökéseknek tekinthetőek.

Gondolkozz negatívan..a bankszámládról!

Ha a bankszámlád egyenlegéhez nem pozitívan, hanem egy kicsit pesszimistán állsz hozzá, az kutatások szerint segíthet abban, hogy elkerüld a túlköltekezést. Különösen érdemes erre figyelni, ha hitelkártyáról van szó - ebben az esetben a hitelkeret felének elköltése nem a fél hitelkeret megspórolását, hanem félkeretnyi adósságot jelent.

Viszonyítsd magad másokhoz!

Az angol kormánynak úgy sikerült 15 százalékkal növelnie bizonyos adók beszedésének hatákonyságát, hogy olyan leveleket küldött ki állampolgárainak, amelyek arra figyelmeztettek: az emberek számottevő része már befizette tartozását. A társak nyomása a társadalomtudományok egyik alaptétele. Jól alkalmazzák ezt az elvet a hotelbizniszben is - sokkal többen használják fel többször törülközőjüket akkor, ha tudják: mások is ezt teszik.

Állíts fel büntetéseket!

Az ösztönzők és ellenösztönzők használata nagyban elősegítheti a motivációk megjelenését. Van például olyan edzésterv is, amely azért lehet kiemelkedő hatékonyságú, mert épít a pszichológia és a viselkedési közgazdaságtan alapvetéseire: a fogyasztók maguk szabhatnak ki büntetéseket és jutalmakat saját maguk számára.

Használj email-emlékeztetőket!

Ahogyan arról nemrégiben már írtunk, az e-mailes emlékeztetők használata nagymértékben megkönnyítheti a csoportos munkavégzést, amelynek oka egyszerűen az, hogy az emberek hajlamosabbak energiát szentelni a jobban napirenden lévő újra és újra felbukkanó kérdésekre.

Tegyél ígéreteket!

A kaliforniai UCLA egyik professzora találta ki a "Takérokoskodj a holnapnak" nevű kezdeményezést, amelynek lényege, hogy részt vevők nehezen visszavonható ígéreteket fogalmaznak meg saját magánnyugdíjpénztári megtakarításaikat illetően. A módszer hatékony.

Forrás: Ezonomics

Fotó: Free Digital Photos