Jump to content

Pénzköltés: nemcsak a mennyiség, a hogyan is számít!

2013. 08. 14. 00:00

A nagymamádnak valószínűleg igaza volt: a pénz nem boldogít. Ugyanakkor a pénz életünk része, ezért nem mindegy hogyan bánunk az anyagiakkal. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány olyan életmód-tippet, amely a kiegyensúlyozottabb, egészségesebb pénzügyekhez, és az értelmes fogyasztáshoz ad segítséget.

Élményt vásárolj, ne tárgyat!

A kutatók szerint agyunk sokkal gyorsabban alkalmazkodik a változásokhoz akkor, ha anyagi jellegű átalakulás megy végbe környezetünkben. Ez azt jelenti, hogy egy új kanapé hamarabb beszürkül környezetébe, míg az élményekre költött forintok (például egy hagyományos kárpitos-tanfolyam) tovább színesítik életünket.

Segíts másokon, ne magadon!

Ha pénzünkből boldogságot akarunk kovácsolni, akkor annak nagyszerű módja, ha bizonyos összeget egyszerűen másoknak ajándékozunk. A pszichológusok szerint a jótékonyság és az adakozás élménye jelentősen növeli boldogságérzetünket - a hatás ráadásul már kisösszegű adakozás esetén is érvényesül, tehát igazán érdemes másokra is gondolni.

Több kicsi többre megy!

Ha még mindig a boldogságra optimalizálunk, akkor érdemes megfontolnunk, hogy pénzüket jobban megéri több olcsóbb és kisebb élményforrásra elkölteni, mint egy nagy dolgot vásárolni belőle. A pszichológusok ezt a masszázs példájával vizsgálták: az emberek számára nagyobb hasznosságot okoz, ha egy 40 perces masszázs helyett két 20 percesben részesülhetnek.

Fizesd ki most, élvezd később!

Sokszor hallhatjuk egyes reklámokban a felszólítást: fogyassz most és fizess később. Nem árt azonban, ha valamennyire óvatosak vagyunk: a kutatók és a hagyományos tapasztalatok is éppen azt mutatják, hogy éppen ennek fordítottjával járhatunk igazán jól.

Ne hasonlítgass túl sokat!

Nem érdemes minden választásunk előtt felkutatni minden lehetséges alternatívát és mindig minden apró tényezőt összehasonlítva döntenünk. A tudatosság és a tájékozottság persze számít, de lehet például, hogy egy új fényképezőgép megvásárlásakor többet számít a praktikum, mint a tizenötödik megapixel.

Forrás: MTI Eco

Fotó: Free Digital Photos