Jump to content

Jól érzi a pénz időértékét?

2013. 09. 30. 00:00

Ön mit választana, ha felajánlanának azonnali 10 ezer forintot vagy 1 év múlva 11 ezret? Amennyiben az azonnali kifizetést választja, talán a hiperbolikus diszkontálás nevű gondolati csapdának esik áldozatul.

Ma vagy holnap?

Hiperbolikus diszkontálásnak azt a jelenséget nevezzük, hogy kevésbé vesszük figyelembe választásaink jövőre vonatkozó jelentőségét. Ez gyökeresen megváltoztathatja a távoli jövőben megjelenő fontos ügyekhez való hozzáállásunkat. Visszatérve a fenti példához, racionálisan érdemes lehet az egy év múlva megkapott 11 ezer forintot választani - hiszen 10 százalékos hozam a piacon sem rossz eredmény. Mégis: nagyon sokan inkább az azonnali kifizetést választják.

A diszkontálás jelensége alapvető a pénzügyekben - a pénznek időértéke is van, ezért ugyanaz az összeg ma többet ér, mint holnap. A hiperbolikus diszkontálás viszont a racionálisnál erőteljesebb diszkontot jelent és a dinamika is más. Az emberek általában nem időarányosan értékelik felül a jelenbeli lehetőségeket, hanem rövidtávon erősen diszkontálnak, a jelenség pedig később lassul. A legújabb kutatások szerint egyébként a gyerekek hajlamosak a leginkább a jelen túlzott értékelésére.

Az eZonomics nevű oldal egyik cikkében egy olyan amerikai kutatásra is hivatkoznak, amelyben a fent bemutatott időinkonzisztencia mértékét vizsgálták. A kísérletben részt vevő embereket először arról kérdezték: 80 dollárt szeretnének azonnal, vagy 100-at egyéves időtávon. Ekkor az emberek nagyrészt az azonnali kifizetésre voksoltak. Ha viszont a kifizetéseket rendre elcsúsztatták volna öt és hat évvel, akkor a legtöbben a hatéves, százdolláros opciót választják - tehát racionálisak.

A hiperbolikus diszkontálás nagy hatással lehet hosszú távú döntéseinkre - emiatt érdemes meghaladni a problémát és magunk elé képzelni sok évvel későbbi önmagunk érdekeit. Ez a vízió segíthet a jelen túlértékelésének leküzdésében. Amikor megöregedünk, számos költséges problémával nézhetünk szembe: vészhelyzetek, betegségek, nyugdíjproblémák. Ezért érdemes előre gondolkodni, és idejében elkezdeni a megtakarításokat.

Forrás: Ezonomics

Fotó: Free Digital Photos