Jump to content

Az egészség nem lehet sorskérdés

2013. 12. 09. 00:00

Eljárni az edzőterembe ugyanúgy saját elhatározásunk kérdése, mint egészségesen táplálkozni, ez talán nem lehet meglepő olvasóinknak sem. Ám egy tavaly publikált kutatás azt is bizonyítja, hogy az edzés és az egészséges életmód egyéb tevékenységei szorosan összefüggenek, még akkor is, ha edzeni legtöbben nem az egészségünk, hanem a jó kinézet elérése végett járunk. A Melbourne-i Egyetem közgazdászai szerint mindez leginkább személyiségünk típusától függ: a tenni akarás az egyik legfőbb feltétele a jó kinézet és az egészség elérésének, míg a szerencse hívői gyakran kevésbé egészségesen élik le életüket.

Az ausztrál egyetem kutatói 7000 alany részvételével folytatták le a kutatást, melyben a helyes táplálkozás, a rendszeres testmozgás és a személyiségtípusok főbb kapcsolatait keresték. Az eredményeik szerint a kuttás azon alanyai, akik jobban hittek abban, hogy életük menetét a saját döntéseiken keresztül képesek befolyásolni, többet edzettek, egészségesebben táplálkoztak, kevesbé dohányoztak és kerülték a hajnalig tartó kimaradásokat. Mindez sokkal kevésbé volt igaz a kutatás azon alanyaira, akik hittek a sors és a szerencse erőiben és a véletlen, spontán történések fontosságában.

Mindez nemcsak az erős akarat jelentősége miatt érdekes eredmény, hiszen a kutatás az egészség és az igényes kinézet elérését is szorosan összekapcsolja: ha jól akarunk kinézni és teszünk ezért, életünket nagy valószínűséggel egészségesebben fogjuk élni. Az edzés tehát nem csak a kívánatos külső és a testmozgás miatt egészséges, hiába előbbi a legfőbb motiváló tényezője az edzőterembe járó fiataloknak.

A kutatás egy további érdekes eredménye, hogy motivációjukban nagyban különböznek a nők és a férfiak: míg a férfiak ténylegesen látható, fizikai eredményeket várnak az folyamatos edzéstól, addig a nők sokkal inkább jól szeretnék érezni magukat a bőrükben, ők a nagyobb magabiztosság és mindennapi jóérzés miatt járnak el edzeni.
A kutatók szerint a személyiségtípusok és az egészség közötti kapcsolat annyira szoros, hogy érdemes célzott programokkal kihasználni a kutatás eredményét. Cobb-Clark, a Melbourni Egyetem professzora szerint ezentúl nem elég információ szolgáltatásával ösztönözni a fiatalokat, érdemes az emberek pszichológiai attítődjeire is reagálni akkor, ha meg javítani akarjuk a táplálkozási szokásokat. Mindezek mellett pedig érdemes férfiak és nők közötti különbségeket komolyan venni: el kell fogadni, hogy a férfi és női egészség ösztönzői nem feltétlenül ugyanazok, ezért érdemes az üzeneteket nemi identitás szerint külön-külön is megfogalmazni!

Forrás: The Melbourne Newsroom

Fotó: Paulocarter