Jump to content

Mi 2013 három legfontosabb tanulsága?

2014. 01. 31. 00:00

Az újév elején, a szilveszter élményéből felocsúdva sokan elgondolkozunk mit tanulhattunk a tavalyi évből, és mi az amit például befektetéseink területén máshogy, jobban csinálnánk.  De az év tanulságait nem csak személyes tapasztalatainkon keresztül értékelhetjük. A tavalyi év a közgazdasági kutatások területén sok újdonságot, tanulságot hozott. Cikkünkben Chris Dillow, amerikai közgazdász évértékelésére támaszkodva bemutatjuk azt az három legfontosabb újdonságogot, melyek leginkább segíthetik a jövőbeli pénzügyi döntéseit.

1. Az érzelmek befolyásolják a kockázatvállalási hajlamot

Bár elméletek és bizonyos kutatások korábban is állították, hogy érzelmeink erősen befolyásolhatják kockázatvállalás hajlamunkat, idén több meggyőző, kísérletekre alapozott kutatásnak sikerült bizonyítania érzelmeink nem elhanyagolható szerepét döntéseink meghozatalában. A Veronai Egyetem kutatói erős érzelmi töltettel rendelkező filmeket vetítettek le kísérletek alanyainak, majd lottózási szokásaikat figyelték. A kísérletekben a legtöbb érzelem hatására az egyének nagyobb kockázatot vállaltak a szelvények megváltásakor, mint amekorra kockázatot közel semleges érzelmi állapotban vállaltak. A kísérletek egyik legérdekesebb tanulsága, hogy a férfiak sokkal inkább hatása alatt kerültek érzelmeiknek, mint a társaik a gyengébbik nem soraiból. Mindez fontos lehet abban, hogy lássuk, a legfontosabb pénzügyi döntéseinket érdemes higgadtan átgondolni: a kelleténél nagyobb kockázat vállalása utólag sokszor nem kifizetődő.

2. Haladjunk a csordával, de vállaljunk több kockázatot

Persze nem csak érzelmeink vezethetik tévútra döntéseinket, hanem mások hatására is képesek vagyunk rossz befektetésekbe belemenni. Matteo Ploner, a Trentoi Egyetem kutatójának kísérletei alapján azok, akik mások korábbi döntéseivel tisztában vannak, hajlamosak saját döntéseiket is a csorda döntéseinek szellmében meghozni. Azok például, akik a lefolytatott kísérletekben azt látták, hogy mások is kalandvágyóak a befektetések területén, hajlamosabbak voltak kockázatosabb döntéseket meghozni. A társasági tényezők nagy hatással vannak döntéseinkre, ezért érdemes mindig átgondolni, mennyire hagyatkozhatunk mások kollektív böcsességére, és mennyire lehetünk biztosak saját ítélőképességeinkben és megérzéseinkben.

3. Gondoljunk másokra is és kereskedjünk kevesebbet

A túlkereskedésre való hajlam is egy olyan tulajdonság, mely szinte biztosan nem vezet sikeres befektetési döntésekhez. David Naivon, a Haifai Egyetem professzorának új kutásása ezt kötötte össze a más emberekre való odafigyelés készségével. Kísérleteiben azt figyelte, hogy az alapvető felelősségvállalás miként befolyásolta alanyait döntések meghozatalában. Az eredmények alapján az egocentrikus, önző viselkedés könnyebben visz rá minket arra, hogy ne lássuk saját határainkat, míg mikor tudatában vagyunk dötéseink másokra gyakorolt hatásával, hajlamosabbak vagyunk még időben leállni. Emiatt érdemes mindig átgondolni, miként vagyunk hatásra mások életére: legyünk képesek kiszakadni önmagunk valóságából!

Forrás: Ezonomics

Kép: Poetsdoublelife.com