Jump to content

Szigorú sportolók sem mindig sikeresek pénzügyeikben

2014. 03. 31. 00:00

Allan Iverson, az NBA kosárlabdás szupersztárja 200 millió dollárt keresett meg karrierje során, most mégis a csőd szélén áll. De nem ő az egyetlen sikeres sportoló, akinek nem sikerült megtartania vagyonát és jövedelmét megtérülő befektetésekbe fektetni. Pedig az ilye sikerek eléréséhez a sportban is elengedhetetlen az önuralom, ennek ellenére azt tapasztaljuk, hogy mást jelent a pályán, és más jelent a boltban nemet mondani. Mégis mi az, ami leginkább hozzájárul ahhoz, hogy ralkodni tudjunk pénztárcánk tartalma felett?

Mint említettük, Allan Iverson közel nem az egyetlen sikeres sportoló, akinek hosszú távon pénzügyi gondjai akadtak: az amerikai Sports Illustrated riportja alapján az NBA és NFL sportolóinak több mint 60%-a pénzügyi problémákkal küzd pár évvel a visszavonulás után. Történeteik segíthetnek minket abban, hogy jobban megértsük az önuralom különböző formáinak működését, és ezáltal abban is, és hogyan fejleszthetjük saját önuralmunkat.

Önuralom: fontosabb mint az intelligencia?

Pszichológusok szerint az intelligencia mellet az önuralom az, ami leginkább meghatározza a felnöttkori sikerességet. Jóhír, hogy az önuralomra való képességet lehet fejleszteni. Egy 2010-ben megjelent tanulmány 1000 új-zélenadi gyermek fejlődését követte több éven keresztül, a kutatásból kiderül, hogy az önuralom leginkább az egészséges életmúdhoz és jómódhoz kapcsolható, és kevébé az intelligenciához köthető. Az önuralom fejlesztése persze egy összetett képesség, megköveteli, hogy képesek legyünk érzelmeinket, gondolatainkat, és viselkedéseünket uralni. Megköveteli, hogy képesek legyünk arra, hogy a pillanat heváben is feladat-orientáltan, célfókuszúan gondolkozzunk és cselekedjünk.

Tippek nagy emberektől

Az Amereikai Egyesült Államok egykori elnöke, Lyndon B Johnson egy 1955-ben bekövetkezett szívrohama után napi 3-4 csomag cigaretta elszívásáról, megterhelő ételek fogyasztásáról mondott le egyik napról a másikra. Master of the Senate című könyvében részletesen beszámól ezekről a küzdelmekről is, hasznos tippeket adva azoknak, akik fejleszteni kívánják önuralmukat és tudatosabb életet szeretnének élni.

Ezzel szemben az USA jelenlegi elnöke az átgondolt és folyamatos döntések híve: Obama szerint a fontos döntések elött érdemes egyet aludni és másnap kipihent, tiszta fejjel dönteni, hiszen a stressz alatt meghozott egymás utáni döntések gyakran az ember kárára válnak. De a sportolók tanácsát is érdemes megfontolni: ismerd ki magad, tapasztald meg, az élet mely területein rendelkezel megfelelő önuralommal, találd meg a gyengeségeidet, melyekre később tudatosan figyelhetsz.

A cikk és kép forrása: Ezonomics