Jump to content

Érdemes eladás előtt felújítani?

2016. 09. 05. 18:53

A szakértők szerint érdemes megfontolni az eladó lakások felújítását, mert a panelek átlagosan 8, a téglalakások 26 százalékkal drágábban értékesíthetők így a felújítandóknál.

Az ingatlan.com elemzése szerint a nagyvárosokban a felújított téglalakások négyzetméterára 441 ezer forint, a paneleké 279 ezer forint volt.  A fővárosban a felújított téglalakások 29 százalékkal is drágábbak, így az átlagos négyzetméteráruk 479 ezer forint, a felújított panelek átlagára 317 ezer forint négyzetméterenként, ami 13 százalékkal magasabb, mint a rosszabb állapotban lévőké.

"A felújított lakások négyzetméterenként akár 50-100 ezer forintos többletet eredményezhetnek, ezért érdemes mindenképpen mérlegelni ezt a beruházást. A nagyvárosok országos átlagai alapján egy 50 négyzetméteres panelnél 1 millió forint, a téglalakásoknál pedig akár 3-5 millió forint is lehet a felújított lakások árelőnye" - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét.

Az elemzésben megjegyzik azonban, hogy a döntésnél érdemes figyelembe venni azt is: a felújítandó lakások valamennyivel könnyebben - átlagosan 2-8 nappal gyorsabban - adhatók el.

(Forrás: penzugyguru.hu; MTI / Kép forrása: FreeDigitalPhotos)