Jump to content

Ahogy a gazdagok látják a világot

2016. 10. 11. 20:04

Steve Siebold amerikai üzletember 26 évet töltött azzal, hogy interjúkat készített a világ leggazdagabb embereivel. Tapasztalatait a "Hogyan gondolkoznak a gazdagok" című könyvében összegezte. Talán nem árulunk el titkot azzal, hogy az átlagemberek és a leggazdagabbak gondolkodása és világlátása között hatalmas szakadék húzódik. Lássuk, hogyan vélekedik a leggazdagabb 1%.

  • A gazdagok szerint az embernek joga van vagyonosnak lenni, az átlagemberek szerint viszont ez csak a szerencsés kevesek kiváltsága.
  • A gazdagok úgy vélik, hogy saját vállalkozás indítása a leggyorsabb módja a pénzkeresésnek, a hétköznapi emberek viszont inkább a kockázatot látják benne.
  • Az átlagos emberek okosabbnak, intelligensebbnek gondolják a gazdagokat, pedig szerintük csupán ravaszság és élelmességben emelkednek ki a tömegből. Nem az információ memorizálásán van a hangsúly, hanem sokkal inkább azon, hogy mennyire tudunk mások fejébe belelátni.
  • A gazdagok szerint nagyobb vagyonra csapatmunkával lehet szert tenni, az átlagemberek viszont kizárólag egyéni erőfeszítésekben gondolkoznak.
  • A gazdagok a pénzszerzést egy egyszerű folyamatnak tartják, csupán egy adott problémára való megoldást kell megtalálni, a hétköznapi emberek viszont a pénzkeresésben egy bonyolult folyamatot látnak.
  • A gazdagok szerint a vagyon nyitja a gondolkodásban rejlik, az átlag viszont evidenciának veszi, hogy pénzt keresni hagyományos értelemben vett munkával és időráfordítással lehet.
  • A gazdagok szerint a pénz szabaddá tesz, lehetőséget teremt az önmegvalósításra, mások béklyóként tekintenek rá.
  • A gazdagok az önmegvalósítás érdekében dolgoznak, az átlagember a pénzért. Ahogy Siebold mondja: "Csak azért dolgozni, hogy pénzt keress, a legrosszabb stratégia. Koncentrálj arra, amit szeretsz csinálni, adj bele mindent, a végén olyan vagyonra tehetsz így szert, amiről korábban nem is álmodhattál."
(Forrás: penzugyguru.hu; portfolio.hu; kép: pixabay.com)