Jump to content

Ön meg tudna élni napi 600 forintból?

2016. 11. 04. 16:36



Világszerta egymilliárd ember él mélyszegénységben és éhezik. A milliárdos üzletember, Bill Gates elgondolkodott azon, hogy mit is kezdene napi 2 dollárral - sok helyen ugyanis ennyi jut a napi megélhetésre. Gates szerint a feladat nem lehetetlen, természetesen van ötlete a helyzet megoldására.

A képlet egészen egyszerű: Bill Gates szerint, ha neki napi két dollárból kellene megélnie, akkor csirketenyésztésbe fogna.

"A munkám során sok szegény országban jártam, nagyon sok helyen foglalkoztak csirketenyésztéssel, és megtanultam ezektől az emberektől a szakma csínját-bínját" - írta blogposztjában Gates. Döntése mellett 4 fő okot sorakoztatott fel:

  • a csirke olcsó és könnyű a tartása
  • a tulajdonosnak is élelmet jelent
  • jó befektetést és bevételt jelent
  • a nők is aktív vállalkozói szerepet tölthetnek be a közösségükben.

Az Afrikában tett látogatások alkalmával Gates azt láttam, hogy ha egy gazdának van 10 csirkéje, akkor egy három hónapos periódus alatt lehet 40 csibéje is. Egy csibe eladási ára 5 dollár, tehát a gazda évente több mint ezer dollárt kereshet.

A csirketenyésztés ötletével Melinda Gates, Bill felesége is egyetért és olyannyira járható útnak gontolták, hogy együttműködést kötöttek egy nemzetközi szervezettel, amely szegény családoknak adományoz haszonállatokat szerte a világon.

Hasonló kezdeményezés Magyarországon is elindult néhány éve: a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány próbálta úgy felzárkóztatni a leghátrányosabb helyzetű térségeket, hogy vetőmagot és kisállatokat adományozott a rászoruló családoknak. A kezdeményezés sikerességéről átfogó reprezentatív kutatás egyelőre nem készült, tehát eddig még nem derült ki, hogy valós megoldást jelentett-e a mélyszegénységben élő családok számára.

(Forrás: penzugyguru.hu; penzcentrum.hu; kép: pixabay.com)