Jump to content

Vakmerőek vagyunk pénzügyekben

2016. 11. 04. 10:05


Az Erste Bank felmérése szerint a régióban a magyarok kockázatvállalási kedve a legerősebb, ha pénzügyekről van szó. Nem vagyunk elég tudatosak, kevesen vesszük igénybe az adó- vagy más állami kedvezményeket, amelyek a hosszú távú öngondoskodáshoz járnak.

Azt látjuk, hogy a magyar háztartások nagyon nagy része tisztában van azzal, hogy hosszú távú költéseit, céljait csak erős megtakarításokkal tudja elérni. A legtöbben úgy gondolják, hogy ha valamilyen tartós fogyasztási cikket vagy valami nagyobb dolgot kell vásárolniuk, akkor megtakarításra van szükség” - közölte Harmati László, az Erste Bank vezérigazgató-helyettese.

A felmérés során, amikor a válaszadóknak az első három legfontosabb megtakarítási terméket rangsorolniuk kellett, azokban csak egyetlen egy államilag támogatott termék volt, a lakástakarék-pénztári.

Voltaképpen az a helyzet, hogy a javuló gazdasági helyzetben, javuló reáljövedelemnél egyre többen tudnának megtakarítani, és keresik ezeket a formákat. Ám azt látjuk, hogy nem feltétlenül ismerik azt, hogy akár a kis megtakarításokat mibe rakják rendszeresen annak érdekében, hogy a jövőtől való félelmet kezelni tudják, vagy a jövőre való felkészülésük megfelelő legyen. Sokkal jobban kellene ismerniük ezt a területet. Abban nyilván a pénzügyi szektornak is szerepe van, hogy olyan hívószavakat, olyan üzeneteket tudjon eljuttatni, ami megismerteti az ügyfeleket azzal, hogy hogyan tudnak a lakásvásárlásra, nyugdíjra felkészülni” - véli Harmati László.

(Forrás: penzugyguru.hu; inforadio.hu; kép: pixabay.com)