Jump to content

Miért nem mernek a nők fizetésemelést kérni? Meglepő oka van

2017. 01. 21. 20:46


A nők többsége alkudozás nélkül elfogadja a felajánlott munkabért a férfiakkal ellentétben. Meglepő okra vezethető vissza ez a jelenség egy kutatás szerint.

Linda C. Babcock a kilencvenes évek végén egy kísérletet végzett: 74 önkéntest hívott meg játszani fizetségért cserébe. Az önténtesek az ígéret szerint 3 és 10 dollár között fognak valamilyen összeget kapni egy-egy lejátszott játékért. Az önkéntesekkel azonban nem osztották meg azt az információt, hogy valójában minden résztvevő 3 dollárt fog kapni, kivéve, ha többet kér – azoknak, akik több pénzt kérnek, vagy alkudozni kezdenek, odaadják a 10 dollár. Nyolcszor annyi férfi kért több pénzt, mint nő, sőt, amikor egy másik kísérlet során az önkénteseknek azt mondták, hogy a kapott összeg alkuképes lesz, még mindig csak a nők 58 százaléka kért több pénzt, a férfiak 83 százalékához képest.

Ezt az eredményt a kutatók nevelésbeli különbségeknek tudták be. 2007-ben Babcock új kutatást végzett, amiből kiderült, hogy a nők, akik nem alkudoznak, úgy gondolják, hogy más megítélésben fognak részesülni, ha megpróbálják. Az interjúztatók - mind a férfiak, mind a nők esetében - úgy érezték, hogy azok a nők, akik alkudoznak nem kedvesek, és nem szívesen dolgoznának velük. A szociológusok véleménye szerint erre a munkavállaló nők ráéreznek, és ezért fogadják el az első kínált összeget. Ez az összeg átlagosan 7 százalékkal kevesebb, mint amit ugyanolyan pozícióban dolgozó férfi kapna.

Ez nem is tűnik annyira arcpirítónak elsőre. Azonban ha jobban utánaszámolunk, pl. egy 200 000 Ft-os fizetésnél nézzük, mondjuk egy 30 éves karrierre, évi 3 százalékos emeléssel, akkor összesen közel 700 000 forinttal visznek haza a nők kevesebbet. Ugye, hogy így már nem is csekély a különbség?

Így oldanák meg a nők és a férfiak közti bérszakadékot

Ahogyan azt már a pénzügyguru korábbi cikkében is olvashatták a német kormány elfogadott egy törvénytervezetet, amelynek célja a nők és férfiak bérei közötti különbség csökkentése. 2015-ös adatok szerint 21 százalékkal kerestek átlagosan kevesebbet a női munkavállalók, mint a férfiak. A törvény lényege az lenne, hogy a legalább 200 dolgozót foglalkoztató cégek és intézmények dolgozói információt kérhetnek arról, mennyit keresnek a hasonló pozícióban levő kollégáik.

A törvény kritikusai szerint a tervezet megvalósítása hiú ábrándokat kelthet a nők körében arról, hogy a bérkülönbség csökkenhet, annak ugyanis okai vannak.

Egy másik ellenzéki kritika szerint szép, szép, hogy a nők megtudják, mennyit keresnek kollégáik, de mire mennek vele? A nőknek inkább karrierlehetőségeket kéne nyújtani, vagy például az egész napos gyermekfelügyeletet kellene megoldani.

(Forrás: penzugyguru.hu; hvg.hu; kép: FreeDigitalPhotos.net)