Jump to content

Dupla fizetésért akár költözni is hajlandóak a fiatalok

2017. 01. 24. 11:16


Egy K&H által készített felmérés szerint a fiatalok több mint fele még a szülők vagy a család tulajdonában lévő ingatlanban lakik, 23 százalékuk pedig lakást bérel. A 19-29 évesek legnagyobb része arra számít, hogy 26-30 évesen lesz majd saját lakása.

A K&H fiatalok jóléti indexéből kiderül továbbá, hogy a válaszadók a szülők vagy a család tulajdonában lévő, átlagosan 80 négyzetméteres lakóingatlanban laknak, de egy nagyobb, kb. 94 négyzetméteres alapterületet tartanának ideálisnak.

Sokan még mindig a mamahotel kényelmét élvezik

A magyar fiatalok nagy része - sok európai országhoz hasonlóan - még mindig a „mamahotel” kényelmét élvezi: 55 százalék a szülők vagy a család tulajdonában lévő ingatlanban lakik. 23 százalékuk bérel lakást, és mindössze 20 százalékuknak van legalább részben saját tulajdonú lakóingatlana.

A saját lakással már rendelkezők átlagosan 23 évesen jutottak az ingatlanhoz. Borúsan látják a jövőt azok, akik nem rendelkeznek saját lakással, ők úgy képzelik, hogy kb. 30 éves korukra lesz csak tulajdonú otthonuk.

Költözés dupla fizetésért

A K&H felméréséből az is kiderül, hogy bár a fiatalok többsége eddig még sem munka, sem pedig tanulás miatt nem költözött, a többség ennek a lehetőségét a jövőben nem zárja ki. 59 százalék akár másik megyébe is elmenne, ha számára jó munkát kínálnak. Az aktív keresőknél más a helyzet: a többség csak akkor költözne bárhová is, ha a jelenlegi bérének a dupláját kapná az új helyen.

A nők kevésbé nyitottak a lakhelyváltoztatásra: a megkérdezettek 22 százaléka zárta ki, hogy bármilyen okból elköltözzön belföldön. Érdekes adat, hogy pl. egy jó állás miatt kb. ugyanannyian mennnének külföldre, mint ahányan hajlandóak lennének egy másik megyébe áttelepülni.  A megkérdezett fiatalok több mint fele - 58 százaléka -fontolná meg a hosszabb külföldi tartózkodást a karrierje miatt.

(Forrás: penzugyguru.hu; K&H; piacesprofit.hu; kép: FreeDigitalPhotos.net)