Jump to content

Milyen munka visz a sírba?

2017. 02. 27. 11:36


A bő 7 évig tartó kutatás során a szakértők több mint 2300, a  60-as éveiben járó alanyt vizsgáltak meg. Az vizsgálat eredménye szerint az alacsony munkakontrollú állásokat betöltő vagy az elvárásokkal küzdő személyek 15 százalékkal nagyobb valószínűséggel halnak meg korábban, mint az alacsony követelményekkel dolgozók.

A vizsgálatban a követelményeket, a munkaidőt, az érintett foglalkozásból fakadó koncentráció- és időigényt, az ellenőrzést és a mérlegelési lehetőséget is elemezték.

Ezek az eredmények azt sugallják, hogy a kevés szabad döntéshozatallal járó stresszes munkahelyek egyértelműen negatív hatással vannak a munkavállaló egészségére, ha viszont szabad döntéshozatallal párosulnak, még előnyösek is lehetnek” - állapították meg.

A vizsgálat során kimutatták továbbá annak fontosságát, hogy a dolgozók beleszólhassanak a munkavégzés folyamatába és hogy a rossz körülmények negatívan hatnak a testtömeg indexre. A magas stressz ugyanis sok esetben több evéshez és dohányzáshoz vezet, ez pedig további egészségügyi problémákat okoz - szív és érrendszeri, valamint rákos megbetegedéseket idéz elő.

A halálozási adatokat befolyásolja például a foglalkozás. Míg a szolgáltatással és építési munkákkal foglalkozó pályakezdőknél az arány igen magas, addig az irodában dolgozóknál már sokkal jobb a helyzet, a mezőgazdaságban pedig kifejezetten alacsony a halálozási mutató.

A vizsgálat során egy igen meglepő jelenséget is megfigyeltek: a szigorú kontroll alatt dolgozó személyek hasznosabbnak találják a stresszt. A nyomás ugyanis sok esetben segít a megoldás megtalálásában, így akár energiaforrásként is működhet.

A vizsgálatot vezető szakember kiemelte, hogy jelenlegi tanulmányuk csak az idősebb generációt vizsgálta. Könnyen elképzelhető, hogy az ifjabbak egészen máshogy viselkednek hasonló környezetben, éppen ezért érdemes lehet fiatalabbakkal is megismételni a kutatást.

(Forrás: penzugyguru.hu; ng.hu; kép: pixabay.com)