Jump to content

A távmunka jelentené a megoldást az informatikushiányra

2017. 03. 09. 17:41

Mint oly sok más területen is,  a hazai IT szektorban is munkaerőhiány van. Egy friss kutatásból kiderül, hogy az informatikai vállalatoknál különösen alacsony a női dolgozók száma, ezt részmunkaidős és otthon végezhető megbízásokkal lehetne orvosolni, így több nő számára lehetne vonzóbbá tenni az informatikai állásokat.

A PROGmasters által készített felmérés arra is rávilágít, hogy a biztonság, a biztos állás még a fizetésnél is meghatározóbb tényező a programozói pálya iránt érdeklődők számára. A felmérés során azt is vizsgálták, hogy mi motiválja a leendő programozókat, amikor egy tanfolyamra jelentkeznek.

Az érdekes, szakmailag kihívást jelentő feladatok és a továbbképzési lehetőségek voltak a legfontosabbak a válaszadóinknak” – mondta Filep Szabolcs, a PROGmasters egyik alapítója és mentora. Hozzátette: a csapatmunka lehetősége nem motiválja túlságosan a programozói karrier iránt érdeklődőket. „A részmunkaidő, illetve az otthoni munka lehetősége ugyanakkor az átlagosnál fontosabb a nők és a diplomások számára – ha tehát egy vállalat e demográfiai csoportokból szeretne toborozni, érdemes nagyobb hangsúlyt fektetnie a rugalmas munkavégzés támogatására” – magyarázta a szakember.

Jó hatással van a női jelenlét a fejlesztői csapatra

A női programozók megítélését és karrierépítéssel kapcsolatos elképzeléseket is vizsgálták a kutatás során. Míg a férfiak többsége csak két évvel az elhelyezkedés után várja az előléptetést, addig a legtöbb női válaszadó már egy év után jobb pozícióra számít.

A válaszadók többsége szerint hasznos, ha egy fejlesztői csapatban nők is dolgoznak. Számos folyamatnál ugyanis előnyt jelent, hogy a nők másképp gondolkodnak, és pozitívan hatnak a csapatdinamikára is. A női és férfi programozók megítélésében ugyanakkor csak minimális eltéréseket tárt fel a kérdőíves vizsgálat – mindkét nem képviselőit hasonlóan kreatívnak és pontosnak tartják a megkérdezettek.

A válaszadóink többsége – nemtől függetlenül – úgy gondolta, hogy a női programozók szorgalmasabbak és jobban betartják a határidőket, míg csapatvezetőként inkább a férfiak teljesítenek jól. Ugyanakkor azt nem sikerült eldönteni, hogy ki dolgozik hatékonyabban, ha egyszerre több feladatot kap: a férfiak és a nők is magukat tartják jobbnak a multitaskingban” – ismertette a részleteket Filep Szabolcs.

(Forrás: penzugyguru.hu; piac&profit; kép: pixabay.com)