Jump to content

Csökkenteni kellene a napi munkaórák számát

2017. 10. 07. 17:31


Felmérések szerint a hosszú, nyolcórás munkanapok nem vezetnek jó minőségű munkához. A heti és különösen a napi munkaórák csökkentése a teljesítménynövekedés mellett az alkalmazottak jobb életminőségét, kiegyensúlyozottságát eredményezte - olvasható az Euronews cikkében.

Egy nyolcórás munkanap alatt az átlag munkavállaló még három órát sem dolgozik. A maradék időben az emberek híreket olvasnak, a Facebookon és más közösségi oldalakon szörfölnek, esznek, munkához nem kapcsolódó témákról fecsegnek a kollégáikkal, cigiszünetet tartanak, és új állások után kutatnak írja a Business Insiderre hivatkozva az Euronews.

Egyes kutatások szerint az emberek általában 20 percet tudnak erősen koncentrálni egy dologra, így gy a nap vége felé a teljesítmény a nullával egyenlő – állítja K. Anders Ericsson, munkapszichológus.

Mennyi lenne az ideális?

Sok cég csökkenti a munkaidőt, de úgy, hogy a munkahetet rövidítik: az alkalmazottaknak négy napig kell dolgozniuk, így három marad pihenésre. Egy cégvezető szerint a 32 órás munkahét 2006-os bevezetése óta a dolgozók boldogabbak és sokkal produktívabbak.

A kutatások szerint az  ideális az lenne, ha a hét öt napján, napi hat órát dolgoznánk.

(Forrás: penzugyguru.hu; euronews.com; pixabay.com)