Jump to content

Van kereslet a fogyasztóbarát lakáshitelre

2017. 10. 18. 17:04

Több tucat ügyfél fogyasztóbarát lakáshitel-igénylése áll elbírálás alatt az UniCredit Banknál, amely húsz napja kínálja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szempontjai szerint kidolgozott terméket - nyilatkozta Patai Mihály, az UniCredit Bank elnök-vezérigazgatója.

A pénzintézet örömmel vesz részt a programban, amely egységesíti a lakáshitelek profitabilitását, kiszámíthatóságot nyújt a fogyasztónak azáltal, hogy előreláthatóvá teszi a havi kamattörlesztés mértékét - fűzte hozzá az elnök-vezérigazgató. Megjegyezte, hogy Magyarországon az UniCredit volt az első bank, amely évekkel ezelőtt az MNB-től függetlenül hosszú időre fixálta a kamatokat.

A negatív reálkamatok hosszú távú fennmaradásáról - erre célzott egy konferencián Nagy Márton, az MNB alelnöke -, Patai Mihály, aki a Magyar Bankszövetség elnöke is azt mondta, az rákényszeríti a bankokat, amelyek eddig is sokat tettek már a költségek leszorítására, hogy még költséghatékonyabban gazdálkodjanak. A negatív reálkamatok kialakulása a fiskális politika és a 2012 utáni monetáris politika következménye, amelynek keretében a jegybank "mesterien menedzselte" az alapkamat csökkentését úgy, hogy közben a forint árfolyamát nem gyengítette - vélekedett a bankvezető. Megjegyezte, ezzel az MNB rácáfolt évtizedek tankönyvi tanításaira.

A bankrendszer egészének ugyan rossz hír a negatív reálkamat, mert csökkenti a bevételeket, ugyanakkor az alacsony kamatok és az olcsó pénz a gazdasági növekedést ösztönzi, amely több üzletet jelent a pénzintézeteknek - mondta. 

(Forrás: penzugyguru.hu; mti.hu; kép: FreeDigitalPhotos.net)