Jump to content

Drága termékeket vásárolunk személyi kölcsönből

2018. 03. 20. 09:00

Nyolcvan százalékkal nőtt az újonnan igényelt személyi kölcsönök összege januárban. A személyi kölcsönök növekedését segíti, hogy a háztartások egyre többet vásárolnak drágább termékeket, nagyobb értékű háztartási gépeket, autót, de a lakásfelújítás is népszerű hitelcél. Egy 1,5 millió forintos személyi kölcsön pedig akár havi harmincezer forintból is törleszthető öt éven keresztül, de ennél jóval drágábbak is vannak, ezért érdemes alaposan körülnézni.

Összesen mintegy 19 ezer új autó kelt el Magyarországon, ami harminc százalékos növekedés az e gy évvel ezelőtthez képest, a nagy háztartási gépeket is magában foglaló nem élelmiszereknél pedig 11,6 százalékkal nőtt a forgalom. Az újonnan kihelyezett személyi kölcsönök összege 27,2 milliárd forintra rúgott, ami nyolcvan százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi összeget. Néhány beszédes adat idén januárból, amelyek a lakossági fogyasztás felfutását mutatják – derül ki a BankRáció.hu összeállításából, amely szerint a lakossági fogyasztás és a boltok forgalmának növekedésében szerepet játszik, hogy a korábbi években megszokottnál jóval alacsonyabb kamatozással vehetőek igénybe a személyi kölcsönök. Ezekkel lehet ugyanis a legegyszerűbben finanszírozni egy-egy nagyobb beruházást.

Hitelkiváltás, illeték, felújítás

„Tapasztalataink és a bankoktól érkező visszajelzések szerint elsősorban autóvásárlásra, lakásfelújításra és komolyabb értékű háztartási gépekre fordítják a háztartások a személyi kölcsönöket. Szintén gyakran vesznek kölcsönt a hitelkiváltás céljából, és a lakásvásárlás után fizetendő illetéket is sokan ebből fizetik” – mondta Trencsán Erika, a BankRáció.hu szakértője. A személyi kölcsönök ma már nagyon egyszerűen igényelhetőek, akár online csatornákon keresztül is és 1-2 nap alatt vagy akár még hamarabb megtörténik a folyósítás. Hozzátette: a bankok is szeretik a személyi kölcsönöket, mert a lakáshitelekhez képest kisebb a tőkeigény, ráadásul jóval kisebb a velük járó adminisztráció. 

A személyi kölcsönök iránti jelentős kereslet a háztartások jövedelmének emelkedésével is magyarázható, így sok háztartás pótolni tudta a korábbi években elhalasztott beruházásait, mindezt a korábbi években megszokottnál alacsonyabb kamatok mellett. A portál adatai szerint idén március elején egy öt éves futamidejű, végig fix törlesztőrészletű személyi kölcsönök közül a legolcsóbbak havi harmincezer forint alatti összegből is finanszírozhatóak, míg a drágább konstrukcióknál akár negyvenezer forint fölé mehet a havi kiadás.

Trencsán Erika szerint a jelentős különbségek miatt érdemes alaposan körülnézni a személyikölcsön-igénylés előtt. Azért is, mert a bankok különböző feltételek vállalása mellett extra kedvezményeket is adhatnak.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, pr7/Fotó: pixabay.com)