Jump to content

Vezetékes vs. vezeték nélküli kommunikáció az iparban

2018. 06. 21. 11:00

Az ipari IoT-alkalmazások ma már nehezen képzelhetőek el valamilyen „wireless” hálózat nélkül, ugyanakkor a vezetékes technológia is folyamatosan fejlődik.

A Wireless ConnAction konferenciát idén tavasszal negyedik alkalommal rendezték meg. Az üzleti esemény elsősorban a vezeték nélküli technológiákkal foglalkozott. A téma igen fontos, hiszen nem mindegy, hogy az egyes vállalkozások melyik fajtáját választják a termelés, szolgáltatás hatékonyabbá tétele érdekében.

Az ipari Dolgok Internete (IoT) alkalmazások napjainkban már nehezen képzelhetőek el valamilyen wireless, vagyis vezeték nélküli kommunikáció nélkül. A már korábbi WLAN, mobil (GPRS, EDGE, 3G, 4G), URH, ZigBee, Bluetooth mellett ma már elindulhatnak a cégek az LTE-450, a Low-Power WAN (LPWAN) vagy a Narrow-Band IoT (NB IoT) irányába. Továbbá azzal is számolni kell, hogy jövő év végén szabványosítják az 5G ötödik generációs mobilhálózatot.

Mindezek mellett a vezetékes kommunikáció is folyamatosan fejlődik, hiszen vannak olyan alkalmazások, ahol a vezeték nélküli technológiák nem alkalmazhatóak. Ráadásul megjelentek az első, igazán valós idejű, időkritikus hálózatok is (Time Sensitive Network – TSN), amelyek még nagyobb megbízhatóságot jelentenek a hálózatba kapcsolt rendszerek számára. A gyártási paramétereknél – például az autóiparban több CNC gép együttes munkájánál – akár a milliszekundumok is számítanak. Ebből adódóan mindig a valós idejű kommunikáció biztosítására van szükség – összegezte Bóna Péter, a Com-Forth Kft. ügyvezető igazgatója.

A felhő alatt megjelent a köd

Az interjúban arról is szó volt, hogy az ipari IoT-megoldások esetében nem minden mérési adatot érdemes felküldeni a felhőalapú szolgáltatásokba, mert nagyon sok adatra csak helyben, a gyártás folyamatában van szükség. Erre az egyik megoldás a fog computing (ködalapú számítástechnika), amely a hálózat peremén, a végpontokhoz közel biztosítja a számítási és adatelemzési kapacitást.

(Forrás: penzugyguru.co.hu;m2mzona.hu/Fotó: pixabay.com)