Jump to content

Minden napra jut statisztikai adat a jövő héten

2018. 07. 30. 14:25

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, közülük kiemelkedik a júniusi ipari termelői árak statisztikája, a májusi külkereskedelmi termékforgalom második becslése, a júniusi kiskereskedelmi forgalom első becslése, valamint az első féléves lakásépítések, építési engedélyek adata.

 

Hétfőn teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a lakásépítések, építési engedélyek első hat hónapra vonatkozó adatait.

A KSH május 4-i közlése szerint az első negyedévben 3394 új lakás épült, 65 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 9850 volt, 3,4 százalékkal több, mint 2017 első negyedévében.

Kedden publikálja a KSH a júniusi ipari termelői árakat.

Májusban az ipari termelői árak összességében 5,3 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit. A belföldi értékesítési árak átlagosan 5,4 százalékkal nőttek, ezen belül a hattizednyi súlyt képviselő feldolgozóipar árai 5,4, a több mint egyharmadnyi súlyú energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) árai 5,9 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz mérten. Az ipar exportértékesítési árai 5,2 százalékkal nőttek az előző év májusihoz képest.

Szerdán teszi közzé a májusi külkereskedelmi termékforgalom második becslését a KSH.

Az első becslés szerint 577 millió euró volt a külkereskedelmi többlet májusban, az export euróban számított értéke gyakorlatilag nem változott, az importé 2,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A forgalom alakulását befolyásolta, hogy 2018 májusában egy munkanappal kevesebb volt, mint egy évvel korábban. A külkereskedelmi többlet 245 millió euróval csökkent.

Csütörtökön publikálja a KSH a júniusi kiskereskedelmi forgalomra vonatkozó első becslését.

Májusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 7,1, naptárhatástól megtisztítva 7,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 5,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 9,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 8,1 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Szintén csütörtökön teszi közzé a Richter Gedeon Nyrt. az első féléves konszolidált jelentését, valamint pénteken a Mol Nyrt. félévés jelentését a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, orientpress/Fotó: pixabay.com)