Jump to content

A Trump sztori igazi vesztesei

2018. 09. 03. 13:15

Miközben a világ szeme a két gazdasági óriáshatalom, Amerika és Kína csatározására figyel, a feltörekvő részvénypiacok komoly visszaeséstől szenvednek. Ez azonban nem tart örökké – sőt! Bár a gazdasági kilátások javulása egyelőre még várat magára, a jelenleg beárazott pesszimista hangulathoz képest már egy apró pozitív elmozdulás is felfelé húzhatja a feltörekvő részvénypiacokat – mutat rá a K&H Alapkezelő.

„A kereskedelmi háború kiszélesedése miatti piaci félelem a feltörekvő országok kilátásait erőteljesen beárnyékolja, ami a részvényárfolyamokon is mély nyomott hagyott: a januári csúcshoz képest már 20%-ot esett az MSCI feltörekvő piaci index, jelentősen alulteljesítve a fejlett piaci indexet. A tavalyi év kiemelkedő teljesítménye után ezzel teljesen lekerült a vonzó befektetési célpontok listájáról a feltörekvő részvénypiac” - tájékoztatott Hajósi Péter, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Mikor érhet véget a feltörekvők vesszőfutása?

Az ún. Trump-faktornak, azaz az amerikai elnök váratlan nyilatkozatainak és lépéseinek eddig a feltörekvő országok - Mexikó, Oroszország, Kína, Irán és legutóbb Törökország - itták meg leginkább a levét, amihez még hozzájárultak az olyan egyedi sztorik, mint amiket Törökországban, Venezuelában vagy Argentínában láttunk. Mindez a szokásosnál is óvatosabbá tette a befektetőket.

„A piacok múltbeli viselkedését vizsgálva bízhatunk abban, hogy a feltörekvő piacok gyengélkedése már nem tart sokáig, hiszen az amerikai és feltörekvő piacok 3 hónapra visszatekintő hozamkülönbsége jelenleg már extrém szint közelében tartózkodik: 10%-nál nagyobb alulteljesítés ugyanis nem jellemző. A lassan normalizálódó helyzethez persze a gazdasági kilátások javulása is szükséges, amit akár konstruktív amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások vagy a dollár gyengülése is kiválthat” – mondta el Hajósi Péter. „Bár ezekre egyelőre nincs túl sok remény, azt is látni kell, hogy a befektetők a feltörekvő részvényeszközök eladására játszanak, tehát már szinte mindenki alulsúlyozza őket. Így akár már a pesszimista forgatókönyveknél csupán kissé kedvezőbb hírek is pozíciózárásokhoz és a fejlett piachoz felzárkózó feltörekvő piaci tőzsdemutatókhoz vezethet” – mutatott rá a befektetési szakember.

(Forrás: penzugyguru.co.hu/Fotó: pixabay.com)