Jump to content

Egyre nő a fizikai munka elismertsége

2018. 09. 28. 18:00

Ma már nem tartják egyértelműnek a magyar munkavállalók – a korábbi évektől eltérően –, hogy a szellemi munka automatikusan magasabb fizetséget, vagy elismerést jelentene, mint a fizikai – mutat rá egy új trendre a Profession.hu kutatása.

Tízből három válaszadó szerint szakmunkával többet lehet keresni átlagosan, mint egy irodai pozícióban, 38 százalékuk pedig nem lát releváns különbséget az általa tapasztalt keresetekben. Elismertségben még mindig a szellemi munka vezet, csupán 15 százalék gondolja úgy, hogy a fizikai munkásokat jobban megbecsülné a társadalom – harmaduk szerint viszont ebben sincsen már különbség.

Ez a trend valószínűleg annak is betudható, hogy a vállalatok tavaly és idén is kiemelt figyelmet szenteltek a fizikai munkásaik megtartására. A Global HR 2011-es felmérésben még csak a cégek 24 százaléka emelt fizetést emiatt, 2017-ben viszont már közel a felük (57%) jelölte ezt az indokot meg az emelések mögött.

Éven belüli béremelések

Tavaly a vállalatok 39 százaléka egy alkalommal, 23 százalékuk két alkalommal is emelte a fizikai munkásaik fizetését. Az idei évben eddig a felük egy alkalommal, 14 százalékuk pedig már kétszer is adott emelést. Ez az egyre magasabb fluktuáció mellett azért is indokolt, mert a fizikai munkások több mint 90 százaléka tervezi, hogy nem csak munkahelyet, de pályát is vált a jövőben.

A szakportál adatai szerint egy szakmai asszisztens, adminisztrátor, dokumentumkezelő, vagy személyi asszisztens átlagosan 19 százalékkal kap kevesebb nettó bért, mint egy szakmunkás.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, profit7/Fotó: pixabay.com)