Jump to content

K&H: fiatalok, fizetés, járvány - megjött az eredmény

2020. 08. 25. 08:12

A fiatalok 52 százalékának csökkentek a bevételei a járvány kitörése óta. A csökkenést érzők átlagosan mintegy 60 ezer forintról voltak kénytelenek lemondani a járvány kitörését követő időszakban – derül ki a K&H ifjúsági indexének legfrissebb adataiból. A 19-29 éves korosztály tagjainak harmada kevesebb fizetést kapott a munkahelyén. Szintén jelentős, 46 százalékos azoknak a tábora, akik a szülők kisebb-nagyobb mértékű bevételcsökkenéséről számoltak be.

Még korai teljes mérleget vonni a koronavírus-járvány hatásairól, de a részeredményekből kiderül, hogy a fiatalok többsége a pénztárcáján is megérezte az elmúlt hónapok egészségügyi nehézségeit. 

20-100 ezres mínusz

A K&H ifjúsági indexe szerint a 19-29 korosztály 29 százalékának nagyobb, 23 százalékának pedig kisebb mértékben csökkentek a bevételei a járvány kitörése óta. Ezzel szemben 41 százalékuk nem érzékelt változást, 7 százalékuk pedig jövedelememelkedésről számolt be. Akiknek csökkent a bevétele, azoknak átlagosan 60 ezer forinttal kevesebbel kellett beérniük ebben a két hónapban, 49 százalékuknak a korábbinál havi 20-99 ezer forinttal kevesebb jutott - áll a K&H Bank ifjúsági index kutatásának eredményeiben. 

A fiatalok 13      százaléka azt mondta, hogy a főállásból származó bevétele megszűnt, 20 százalékának jelentős mértékben visszaesett. A mellékállásból származó jövedelem megszűnése vagy csökkenése 28 százalékukat érintette. A 26-29 éves korosztály tagjainak 45 százaléka kapott kevesebbet az első számú munkahelyéről, ezen belül 19 százalékuk egyáltalán nem kapott fizetést. 

diagramSok szülőnél is vékonyabb lett a pénztárca

A saját bevételek alakulásával összhangban a fiatalok jelentős része, 46 százaléka úgy látta, hogy a szüleik bevételei is mérséklődtek a koronavírus-járvány márciusi kitörése óta. Valamivel kevesebben, az érintettek 43 százaléka szerint a szülők bevételei nem változtak, 3 százalékuk pedig emelkedést tapasztalt. (A fennmaradó 8% nem lát rá a szülei pénzügyeire vagy nem nyilatkozott róla.)

A fiatalok felét, jellemzően a fiatalabb korcsoportba tartozókat támogatják anyagilag is a szüleik. Ennek a csoportnak most a 10 százaléka kevesebb támogatást kapott a szülőktől több, mint 4 százalékuk pedig azt mondta, a járvány óta a szülők nem tudnak támogatást nyújtani. 

Fontos szerepet szán a bank a fiataloknak

“A még kevés megtakarítással rendelkező fiatalok számára a járvány sokszínű gazdasági helyzetet eredményezett. Bár sokan szülői segítségre is számíthattak, jónéhányuknak már szembesülniük kellett saját jövedelmük csökkenésével, legrosszabb esetben megszűnésével. Ezért fontos, hogy számukra például a számlavezetés díjmentes, tehát egy hirtelen jött nehéz helyzetben sem kell banki költségekkel számolniuk.”- mondta Árva András, a K&H Bank lakossági marketing szegmensének vezetője. 

A K&H az idei első negyedév végén több, mint 20 százalékkal kezelt több ifjúsági számlacsomagot mint egy évvel korábban. A 20-29 éves korosztályban a bankszámláknak a 45 százalékára érkezik rendszeres fizetés. A bank által kezelt valamennyi lakossági bankszámla – azaz nem csak az ifjúsági számlák – 73 százalékára jön rendszeresen munkabér a bank adatai szerint.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, K&H/Fotó: pixabay.com)