Jump to content

Októberben tovább romlott a befektetői hangulat az euróövezetben

2022. 10. 10. 13:33

Októberben a vártnál nagyobb mértékben romlott a befektetői hangulat az euróövezetben a Sentix gazdaságkutató intézet felmérésének hétfőn publikált eredménye alapján.

A Sentix GmbH befektetői hangulatindexe októberben mínusz 38,3 pontra, 2020 májusa óta a legalacsonyabbra csökkent a várt mínusz 34,7 pont helyett az előző havi mínusz 31,8 pontról.

Az index eddigi legalacsonyabb értéke a 2020 áprilisában elért mínusz 42,9 pont. A mutató 2021 elején fordult pozitívba, majd az idén márciustól ismét negatív értéket vett fel.

Az összesített index összetevői közül az aktuális helyzet megítélése a pénzügyi szakértők körében a szeptemberi mínusz 26,5 pontról mínusz 35,5 pontra csökkent októberben, a kilátások értékelése pedig mínusz 37,0 pontról mínusz 41,0 pontra esett.

A felmérésbe bevont szakértők véleménye szerint a téli gáz- és energiahelyzet miatti bizonytalanság a Nordstream-vezetékek elleni támadás miatt nem enyhült. A gazdasági aggodalmak mellett egyre nagyobb a valószínűsége az ukrajnai katonai konfliktus eszkalálódásának is. A szakértők kevés okot látnak a reményre globálisan is, kizárólag Kína helyzetét látják jelenleg némileg stabilizálódni.

A Sentix befektetői hangulatindex az euróövezet hathavi gazdasági kilátásainak szubjektív megítélését számszerűsíti. Az adatokat mintegy 2800 befektető és elemző megkérdezésével készült felmérésből állítják össze. A nulla feletti érték optimizmust jelez, a nulla alatti mutató pesszimizmust.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)